USB type-C kabels en pluggen

USB type-C

De nieuwste connector in de USB familie is de USB type-C connector. Hij si onderdeel van de USB 3.1 specificatie. De verwachting is dat dit de standaard aansluiting gaat worden die de USB micro gaat vervangen.

Deze connector heeft diverse voordelen ten opzichte van zijn voorgangers. Ten eerste is hij omkeerbaar, wat betekent dat hij geen boven- en onderkant kent; je kan hem op twee manieren inpluggen en plugt hem dus nooit meer verkeerd in.

De connector heeft 24 pinnen; 12 aan elke kant. Hij meet 8.4 mm bij 2.6 mm. Het maximale vermogen wat over de plug kan is 3 Ampère op 5 Volt, wat hem dus uitstekend geschikt maakt voor het snelladen van apparatuur.

USB type-c schematische weergave.
USB type-c schematische weergave.

Videosignaal over USB type-C

Apparatuur met dit type aansluiting kan optioneel verschillende vormen van audio- en video streamen. Zo kan hij uitwisselbaar zijn met DisplayPort, MHL en Thunderbolt. Dit zijn de moderne type kabel die AV signalen op hoge bandbreedte en resoluties kunnen doorsturen. Ook kunnen protocollen zoals PCI Express en Base-T Ethernet ondersteund worden.
Let er op dat dit altijd optioneel is; dat een apparaat voorzien is van een USB type-C connector wilt niet zeggen dat hij dat automatisch allemaal ondersteunt. Een telefoon zoals bijvoorbeeld de OnePlus 2 heeft wel zo’n aansluiting, maar ondersteunt slechts USB 2.0.

Waar koop je USB type-C kabels?

Deze kabels zijn op dit moment al vrij goed verkrijgbaar bij diverse webwinkels. Ze zijn in USB 2.0, 3.0 en 3.1 specificatie beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld bij Kabeltje.com USB type-C kabels kopen.

Daar zijn ook diverse handige verloopstukjes beschikbaar. Bijvoorbeeld een verloopkabeltje om van een USB micro-B kabel een kabel met de nieuwe C aansluiting te maken. Zo kan je ook je mobiel opladen als je bij vrienden bent die nog niet een modern mobieltje met deze aansluiting hebben!

Apparaten met USB type-C

Er zijn al best wat apparaten op de markt die dit type connector hebben. Bijvoorbeeld de nieuwste Macbook, Chromebook en enkele laptops van HP en Dell. Ook mobieltjes zoals bijvoorbeeld de laatste OnePlus modellen, Asus modellen en Nexus hebben al de nieuwe USB aansluiting.

Ook zijn er al randapparaten gemaakt, zoals HDDs en SDDs van Sandisk en Seagete, een monitor van ASUS en hubs zoals Belkin en Razer.