USB micro kabels

USB micro kabels zijn de standaard USB kabel voor de meeste Android en Windows telefoons. Het wordt beschouwd als de algemene standaard voor een voeding- en data aansluiting op draagbare apparatuur. Apple is een van de weinige fabrikanten die deze aansluiting niet omarmt heeft. Andere merken zoals Samsung, HTC, Sony, LG, enzovoort, gebruiken dit type connector wel op hun apparatuur.

Diverse organisaties zoals OMTP en ITU hebben dit type plug omarmt als de standaard aansluiting voor data en laden.

Soorten USB micro connector

Er zijn twee type connectoren: de micro-A en micro-B. Micro-A komt in de praktijk nauwelijks voor. In de regel wordt een micro-B connector bedoelt als er gesproken wordt over USB micro. De A connector is rechthoekig, waar de B connector twee afgeronde hoeken heeft.

Deze aansluiting is klein en degelijk, wat hem bij uitstek geschikt maakt om te gebruiken op telefoons en tablets. Hij meet 6.85 bij 1.8 mm.

De connector heeft vijf pinnen: 2 voor stroom, 2 voor data en 1 voor aarde.

Schematische afbeelding van een USB micro plug
Schematische afbeelding van een USB micro-B plug

USB micro wordt ook gebruikt voor On-The-Go oplossingen. OTG is de standaard vorm van communicatie tussen bijvoorbeeld je mobiel en randapparatuur als een toetsenbord, USB opslag, muis, enz. Met een OTG kabel kan je die apparatuur aansluiten op jouw OTG apparaat.

Wist je dat dit type plug getest is op 10.000 keer aansluiten en loskoppelen, voordat hij defect mag gaan? Dat is meer dan de USB mini en waarschijnlijk veel meer dan je ooit nodig zult hebben!

Op termijn zal USB micro vervangen worden door USB type C. Die aansluiting heeft diverse voordelen ten opzichte van zijn voorganger, waaronder;

  • Hogere maximale snelheid
  • Omkeerbare aansluiting (je plugt nooit meer je kabel verkeerd om in!)
  • Ondersteuning voor audio en video streaming