Hoe lang kan je een USB kabel verlengen?

USB verlengkabel

Er zit een maximum aan hoe lang je een USB kabel kan verlengen. De maximale lengte is afhankelijk van diverse factoren. In deze post lichten we het wat meer toe.

USB 2.0 kabel verlengen

USB 2.0 kabels kunnen niet langer zijn dan 5 meter. Als de kabel langer is dan 5 meter, dan doet het signaal er te lang over om bij het apparaat aan te komen en dan denkt de computer dat er geen apparaat aangesloten is op de USB poort. Als je de USB kabel verlengen wilt over een lengte die langer is dan 5 meter, dan heb je een actieve verlengkabel nodig. Dat is een kabel met daarop een chip die het signaal als het ware versterkt, of eigenlijk, herhaalt. In het Engels heet dit ook wel een repeater. Het chipje herhaalt het signaal zodat de maximale lengte vergroot wordt naar 5 tot soms wel 30 meter. Er kleven wel wat nadelen aan repeaters; deze zorgen namelijk ook voor een vertraging in het signaal. Je kan daarom vaak niet live streamen (webcams, geluid, enz.) met deze kabels. Ook lever je in op de maximale snelheid die over de kabel kan.

USB over ethernet; Een andere optie kan zijn het gebruiken van netwerkkabels waar het signaal over heen gaat. Je hebt dan USB extenders nodig. Dat zijn zend- en ontvangstkastjes die het signaal over een RJ45 patchkabel sturen. Met deze techniek kan je grote afstanden overbruggen. Vaak ligt de maximale snelheid nog een stuk lager dan wanneer je repeaters gebruikt.

USB 3.0 kabel verlengen

USB 3.0 kabels kunnen niet langer zijn dan 3 meter. Voor USB 3.0 zijn er ook repeaters beschikbaar die het signaal weer kunnen versterken, net als met USB 2.0.

USB type-C verlengen

Op moment van schrijven zijn er geen USB type-C verlengkabels beschikbaar. Volgens de officiƫle specificaties mogen er geen USB type-C female connectors op een kabel gemonteerd worden. Voor zo ver er nu of in de toekomst dus kabels met een female USB type-C plug beschikbaar zijn of komen, voldoen deze niet aan de officiele specificaties van USB 3.1